Sagt om Lina

Hanna von Spreti (fd Lindblad), musikalartist och sångerska:
“Du var en stor hjälp under Flashdance då jag hade en mycket krävande roll för både röst och kropp. När vi träffades hade jag knappt någon röst alls men efter bara ett par besök hos dig och med dina övningar blev det stor skillnad och jag höll hela säsongen! Jag har verkligen haft stor hjälp av dina “bubbelövningar”, har använt dom sen vi träffades och jag märker stor skillnad. Nu senast under Förklädet på Göta Lejon satt alla i tjejlogen med varsitt rör och bubblade;) Vet exakt hur jag ska ta hand om en stukad fot och nu äntligen, tack vare Lina, vet jag hur jag ska ta hand om min röst! Så skönt att få tydliga verktyg!”

Malin Holgersson, dramatiker och regissör, Angereds Teater:
“Lina var väldigt proffsig, tydlig och trygg – jag kände direkt i vårt första telefonsamtal att hon hade full koll på sitt gebiet. Bara det att hon började med att säga att hon ville uppleva rummets akustik gjorde mig, som också är ljudkonstnär- och designer, direkt säker på att det här var en person med full koll. Hon förstod snabbt vilken typ av föreställning jag hade skrivit och regisserade, och därmed också de behov vi hade vad gäller röstträning. 
Lina var uppmuntrande och bra på att peppa skådespelarna att jobba vidare med det som de behövde slipa på – men utan att de tappade något av sin unika röst, dialekt, ton etc. Framför allt var Lina väldigt tydlig både i sina instruktioner och analyser. Alla förstod och kunde ta till sig hennes insikter och råd.
Nästa gång jag behöver röstcoach kommer jag att anlita Lina. Och jag har redan haft möjlighet att rekommendera henne vidare. Hon var inte bara väldigt kompetent, utan också smidig och trevlig att jobba med.”

Jan Lindberg, sångare och basist i DATE:
“Jag arbetar som sångare/basist i ett dansband. Jag har i flera år haft problem med min röst. Hade hört talas om fonationsrör och att det skulle vara bra. Blev glad när jag upptäckte att det fanns någon i mitt närområde som sysslade med det. Jag kontaktade Lina och blev oerhört proffsigt bemött. Bokade en lektion i rörfonation.
Efter att ha följt Linas tips och råd så var det dags för sommarens turnéer…
Och rösten har aldrig fungerat bättre! Det känns helt fantastiskt att kunna åka ut på jobb och veta att rösten inte är ett problem.
Rekommenderar alla som sysslar med sång att genast höra av sig till Lina och boka ett möte.”

Mina Nadolski Friberg, kurssamordnare Angereds teaterskola:
“Jag har startat en ettårig grundläggande skådespelarutbildning i Angered. Då vi inte har resurser att lägga på kontinuerlig professionell handledd röstträning för skådespelarstudenterna, vände jag mig till Lina, för råd. Vi hade bra erfarenhet av hennes tidigare konsultation på Angereds teater samt som logoped för sångare på Balettakademin.
Vi efterfrågade både grundläggande teoretisk kunskap och konkreta övningar och Linas uppdrag blev att ge oss lektioner i detta som vi som ”lekmän” sedan kunde implementera i den dagliga träningen i utbildningen.
Utifrån lyhörd konsultation på telefon och mail kom vi gemensamt fram till vad som var möjligt. Lina arbetade i planeringsläget flexibelt och dynamiskt inför flera knepigheter vi lyfte, och kunde slutligen ge oss ett helhetspaket som var mkt pregnant utifrån gruppens behov. Hon gav extratid och anpassade specifikt metod och övningar utifrån nivå och möjliga resurser hos oss.
Vi är mkt nöjda med processen med planering, genom- och slutförande fasen med konkreta redskap och instruktioner såväl praktiskt, skriftligt som visuellt (via film:)-  vi hoppas på återkoppling längre fram då vi kommit längre fram och är i mer skarpt läge med rösterna.
Vi rekommenderar Lina med varm hand: hon är en mycket god pedagog och konsult!”

Elina Israelsson, sångerska och skådespelerska:
“Hade problem med rösten och visste inte vart jag skulle vända mig här uppe i Kiruna. Jobbar som skådespelare, är mitt i en repperiod och rösten bar inte. Panik! Fick kontakt med Lina och blev hjälpt på en gång via nätet. Fick så bra material skickat till mig så jag kunde börja rehabilitera rösten direkt.
Vi pratades även vid över video-länk där jag fick göra röstövningar och fick råd om hur jag ska rehabilitera vidare. Det fungerade hur bra som helst. Jag är så tacksam!”

Erik Bäckström, sångpedagog Peder Skrivares Gymnasium, Varberg:
“Lina har verkligen genom sin proffsiga och tydliga genomgång av fonationsrörets funktion och praktiska genomförande hjälpt mig i min undervisning med elever som har milda och kraftiga röststörningar. I den grundläggande genomgången har jag kunnat utveckla metoder och övningar grundat på hennes kurs. Hos elever som ger detta tid och är fokuserade märker jag hur de spricker upp och känner en sån lätthet/frihet i sin röst.
Lina gav en solid grund av tekniken som snabbt gav resultat och att kunna implementera och utveckla för sig själv. Hon var väldigt proffsigt men personligt omhändertagande “i vår novis”. Kändes tryggt att ställa frågor och få vara elev och nyfiken.
Jag vill rekommendera Lina till andra och också anlita henne igen för en fortsättningskurs.”

Anna Boström, kandidatstudent jazz och rock, Musikhögskolan i Örebro:
“Jag kontaktade Artist- & Musikerhälsan i Göteborg för att jag hade haft problem med min röst. Jag studerar på Musikhögskolan i Örebro och läget blev akut när jag insåg att min röst inte hade förbättrats av vilan under hösten. Så när det var en vecka kvar tills jag skulle åka tillbaka till Örebro skrev jag i panik till Lina Bjarnegård Carlsson, som snabbt svarade och var otroligt hjälpsam.
Lina har hjälpt mig att få en övergripande koll på vilka onödiga spänningar jag har. Jag har insett hur viktigt hela kroppens välmående är för att jag ska kunna göra det jag älskar, dvs. att sjunga. Hon gav mig övningar och tips i hur jag ska låta kroppen och rösten vila både i och emellan aktiviteter. Jag fick mycket information om kroppen och andningen.
Lina fokuserar mycket på det psykiska välmåendet, eftersom det är hårt kopplat till funktioner i kroppen.
Jag kommer fortsätta att besöka Lina Bjarnegård Carlsson så fort jag är i Göteborg och har möjlighet. Utifrån den hjälp jag har fått så skulle jag absolut rekommendera andra att kontakta Artist- & Musikerhälsan.”

Malin Stenbäck, artist:
“Jag har återfått nästan en hel oktav toner på toppen och “väser” inte på samma sätt nu. Min stress/ångest andning är nu helt borta!!!! Det är nästan det bästa faktiskt och jag känner att jag är mycket lugnare tack vare att min andning är bra!
Har inte vaknat med rivjärn i halsen eller knarr en enda morgon sen jag började med fonationsröret. Pressar inte heller på samma sätt när jag sjunger och är nu på väg att hitta tillbaka till min röst.
Är inte heller trött eller sliten efter mina pass på gymmet som jag var innan. Så jag är verkligen superglad och vill tacka så mycket för hjälpen.”

Bettina Reuterberg, sångerska:
“Efter en lång period av luftrörs- samt lungrelaterade sjukdomar hade mina stämband och röst tagit stryk. Jag blev uppmanad av läkare att få hjälp av en logoped, och jag hade turen att hitta Lina! Hennes erfarenhet och kunskapsområden stämde helt överens med mina problem.
J
ag blev oerhört väl omhändertagen, jag känner att hon verkligen ville gå till botten med mina problem för att hitta en lösning, samt uppmuntra mig.  Jag har aldrig varit hos en logoped förut så jag visste inte helt vad det skulle innebära, men jag hoppades få några tips och övningar att använda. Mötet var över förväntan, jag är så nöjd och oerhört tacksam att jag träffat någon som är så kunnig och som kunde putta mig i rätt riktning.
Lina var oerhört noggrann och tog sig väldigt mycket tid för mig. Hjälpen var på en väldigt personlig nivå, vilket det inte är många som tar sig tid att göra. Jag fick ju även ett fonationsrör som har blivit min bästa vän! Jag kände mig helt trygg i hennes händer – Lina är oerhört kunnig, lyhörd och vänlig. Jag vill utan tvekan rekommendera andra att ta hjälp av Lina.”

Marita Johansson, sångerska:
“Jag upplevde att sångrösten inte riktigt kom tillbaka efter en rejäl förkylning eller influensa med mycket hosta. Vid uppsjungningsövningar märkte jag mer än vanligt av glapp i rösten, ej mellan bröströst och huvudklang utan på olika tonhöjder där det vanligen låter mycket jämnare. Jag hade även börjat harkla mig, särskilt på morgonen. 
Jag kontaktade Lina för att få hjälp och råd, samt för instruktioner om hur man använder ett fonationsrör.
Lina var mycket vänlig, energisk och kunnig och gjorde en djuplodande utfrågning (vilket kändes positivt). Hon var mycket duktig på att ge exempel med egen röst och lyssna av och det kändes att hon verkligen bryr sig om och vill komma till rätta med problemet. 
Jag rekommenderar Lina till andra med sångröstproblem. Hon är väldigt proffsig!”