Rörfonation / resonansrör

“Vill säga att det är helt REVOLUTIONERANDE att värma upp och ner med fonationsrören de senaste dagarna, känner mig plötsligt i toppform! Så tack för rör och jättebra tips
Agnes Thörn, operasångerska
“Jag har verkligen haft stor hjälp av dina “bubbelövningar”, har använt dom sen vi träffades och jag märker stor skillnad.
Nu senast under Förklädet på Göta Lejon satt alla i tjejlogen med varsitt rör och bubblade;)”
Hanna von Spreti (fd Lindblad) musikalartist
981197_10153928816000168_2091344258228679576_o-2

FILM: “det känns som spa”

Jag behandlar med och utbildar/har workshops i metoden resonansrörsfonation i vatten, kortfattat kallad för “rörfonation”. Det är från början en finländsk röstbehandlingmetod som numera används av både talare och sångare i vitt skilda branscher.
Om jag ordinerar denna behandlingsmetod så handlar det både om att stabilisera sin röstteknik, att få avslappning inifrån (massage!) och att ändra sitt sätt att använda rösten.

Metoden kan användas på olika sätt beroende på de problem man har eller vad man vill arbeta med rösttekniskt – både tal och sång.
Metoden bygger på samma teori som vid många andra tekniker i röstbehandling, nämligen att skapa ett tryck och motstånd på ett mjukt och för kroppen välfungerande sätt för att nå optimal stämbandsfonation.
 Man tränar också hållning, andning och att komma ner i kroppen. Samverka mycket väl med hur jag också arbetar med basal kroppskännedom. 

Rörfonation fungerar bra som återhämtning efter envisa förkylningar och en del personer med astmatiska besvär säger sig ha upplevt att rörfonation hjälpt dem att tex “lossa på” slem, kunna minska på medicinering och att återhämtning gått snabbare. Har du förändringar på stämbanden tex knutor så är detta en väldokumenterad behandlingsmetod med många forskningsresultat som visar på positiva resultat.
Du kan träna både din talröst och din sångröst.

Om du är intresserad av att testa rörfonation så rekommenderas att du ska ta en lektion för någon som kan tekniken kring innan du ger dig på det. Det är inte farligt att prova själv men det är bra att få en genomgång med grundteknik och övningar.

Fonationsrör säljs för 90kr/st.
Upphämtning i Göteborg eller så skickas mot fraktomkostnader.
Längder 26, 27, 28 cm – motsvarar ungefär sopran/tenor, mezzo/baryton, alt/bas.
Lina logoped utgår dock mer från talröstens läge/klang, så är du inte säker så får du gärna skicka ett röstprov.